Niemożliwe? A jednak!

W tym wpisie zmierzysz się z zagadkami sytuacyjnymi. Opisane okoliczności wydadzą się zaskakujące lub wręcz niemożliwe, jednak każda ma logiczne wyjaśnienie. Uda ci się je odkryć?

1. Paweł i Piotr siedzieli pewnej nocy w pokoju. Paweł oglądał telewizję, natomiast Piotr czytał książkę. Nagle w całej dzielnicy nastąpiła awaria prądu. Paweł zdecydował, że położy się spać, jednak Piotr nie przerywał lektury. Robił to bez żadnego oświetlenia. Nie używał laptopa, czytnika ebooków, itp. Jak to możliwe?

Wskazówka: A widziałeś film Księga ocalenia (ang. The Book of Eli)?
Odpowiedź: Książka została napisana w Braille’u.

2. Na trawniku leżą dwa węgielki i marchewka, których nikt tam nie położył. Jak się tu znalazły?

Odpowiedź: Bałwanek się rozpuścił.

3. O godzinie 16.00 Jaś wszedł do pokoju i zastał tam płaczącą mamę. Chłopiec zupełnie się nie przejął. Od razu domyślił się, co spowodowało wybuch emocji. Pocieszył rodzicielkę, mówiąc, że za tydzień wszystko się ułoży. Co się stało i skąd Jaś o tym wiedział?

Wskazówka: Godzina ma znaczenie. Co jest o tej porze zazwyczaj?
Odpowiedź: Mama oglądała serial.

4. Pewien myśliciel chciał poprawić swoje uczesanie. W mieście było tylko dwóch fryzjerów, każdy posiadał własny salon. Nasz filozof poszedł do pierwszego zakładu i spostrzegł, że jego właściciel jest nieogolony, ma zabrudzony roboczy fartuch i fatalnie ostrzyżone włosy. Drugi zakład fryzjerski okazał się dla odmiany bardzo zadbany, podobnie jego kierownik: świeżo ogolony, schludnie ubrany i elegancko ostrzyżony pan. Filozof bez wahania zdecydował się na pierwszego fryzjera. Czemu?

Odpowiedź: Filozof uznał, że zapaprany fartuch świadczy o rzetelnie wykonywanej robocie, zaś fryzjer sam siebie nie strzyże. Dodatkowo, nieskazitelny zakład u drugiego fryzjera wskazuje na niewielką liczbę klientów.

5. Blondynka zaparkowała samochód przed hotelem i z tego powodu musiała zapłacić 1000$. Dlaczego?

Wskazówka: Całkiem możliwe, że i tobie zdarzyła się taka sytuacja.
Odpowiedź: Grała w Monopoly.

6. Dwóch facetów patrzyło przez tę samą prostą rurę, trzymetrowej długości i średnicy 1 metr. Pierwszy patrzył z jednej strony, a drugi z drugiej. Mimo to, żaden nie widział drugiego. Jak to możliwe?

Odpowiedź: Patrzyli kiedy indziej.

7. Kobieta wyszła na dwór z parasolką i w płaszczu przeciwdeszczowym, jednak nawet się nie zamoczyła. Czemu?

Odpowiedź: Nie padało.

8. Pewien człowiek zgubił coś, czego potrzebował, a kiedy dowiedział się o tym, że to zgubił, ucieszył się. Dlaczego?

Odpowiedź 1: Dowiedział się o tym, że to zgubił dopiero wtedy, gdy przypadkiem znalazł albo gdy znalazca mu to przyniósł.
Odpowiedź 2: Był anorektykiem i zgubił kilogramy.

Odpowiedź 3: Zgubił okulary, ale ponieważ jego wzrok się poprawił, nie zauważył tego. Dopiero kiedy ktoś zwrócił mu na to uwagę, ucieszył się, ponieważ zdał sobie sprawę z polepszenia. To samo może się stosować do aparatów słuchowych, itd.

9.  W rodzinnym mieście Johna padało już od wielu dni. Sytuacja zaczynała robić się na tyle poważna, że władze ogłosiły stan klęski żywiołowej. Podniesiony poziom wody zmuszał ludność do przenoszenia majątku na wyższe kondygnacje czy wręcz ewakuacji z podtopionych domów. John ze smutkiem obserwował padający za oknami deszcz, nie czynił jednak nic, żeby ratować dobytek. Dlaczego?

Odpowiedź: John dawno wyprowadził się ze swego rodzinnego miasta, jednak sentyment pozostał.

10. Pewien facet długo nie może zasnąć, przewraca się z boku na bok i cedzi przez zęby niecenzuralne słowa. W końcu wstaje, dzwoni do kogoś, lecz gdy ta osoba w końcu odbiera, mężczyzna przerywa połączenie, kładzie się do łóżka i od razu zapada w sen. Jak to wyjaśnić?

Odpowiedź: Zadzwonił do sąsiada, który bardzo głośno chrapał. Obudził go, dzięki czemu mógł wreszcie zasnąć.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s