Archiwum kategorii: Zagadki szachowe

Od Mechanicznego Turka do Deep Blue, czyli historia najdziwniejszej mistyfikacji świata

Człowiek kontra maszyna. Ludzki mózg – szczytowe osiągnięcie milionów lat ewolucji – a naprzeciwko: plątanina kabelków i kółek zębatych. Marzenie o sztucznej inteligencji zostało urzeczywistnione. Wyobraźcie sobie, że już w XVIII wieku istniał automat, który potrafił pokonać człowieka w grze w szachy! Szachista siadał przy stole, wykonywał ruchy, a mechaniczna ręka siedzącego vis-à-vis androida przenosiła figury na planszy zgodnie z regułami gry. I ów sztuczny twór wygrywał. Zanim złapiecie się za głowę i zarzucicie mi naginanie faktów, spieszę donieść, że jest jedno „ale”. Było to tylko wyjątkowo zuchwałe oszustwo: w środku siedział człowiek – mistrz szachowy, który kierował ruchami maszyny.

Czytaj dalej Od Mechanicznego Turka do Deep Blue, czyli historia najdziwniejszej mistyfikacji świata

Reklamy

Do trzech razy sztuka

Trzychodówka to – per analogiam – zadanie polegające na daniu mata w trzech posunięciach. Ciekawy problem tego typu wymyślił znany amerykański twórca zagadek i mistrz szachowy Sam Loyd. Jak widać, czarny jest chyba bardzo słabym graczem 😉

Białe zaczynają i dają czarnym mata w trzech. Jak?

trzychodówka

Interesujące jest to, że czarny król wybrał sobie na postój najgorsze możliwe pole: jedyne takie, że białe zadadzą ostateczny cios już w trzecim posunięciu.

Dwuchodówka

Dwuchodówka, inaczej mat w dwóch (ruchach), to zadanie szachowe polegające na znalezieniu takiego posunięcia aktualnego gracza, aby – niezależnie od odpowiedzi przeciwnika – drugie było już matujące. Poniższa łamigłówka jest o tyle ciekawa, że obfituje w zmyłki. Bardzo łatwo uznać w niej fałszywe rozwiązanie za prawidłowe, dlatego nie dajcie się zwieść.

Białe dają mata w dwóch. W jaki sposób?

dwuchodowka

Niewidzialny król

Sytuacja przedstawiona na diagramie przedstawia końcówkę partii. Białe mogą właśnie zakończyć grę, dając mata. Jednak jest mały problem: czarny król założył pelerynę-niewidkę! 😉

Należy ustalić, na którym polu stoi czarny król i wskazać wygrywający ruch.

niewidzialny

Zobacz odpowiedź

Źródło:
http://penszko.blog.polityka.pl/2016/05/30/krol-niewidek/

Tydzień szachowy na Zagadkowcach!

A z tej okazji w najbliższym czasie czeka Was dużo intrygujących łamigłówek – i ciekawostek – związanych z królewską grą.

konik

Szachowe kompozycje Sama Loyda cz. 1

Kontynuując wątek szachowy, chciałabym zaprezentować wam dzisiaj dwie bardzo zmyślne łamigłówki autorstwa Samuela Loyda. Jeśli siedzicie głębiej czy to w tematyce zagadkowej, czy to szachowej, jego nazwisko pewnie już się wam o uszy co najmniej obiło. Sam Sam zostanie bliżej przedstawiony innym razem; dzisiejszy wpis nie pomieści całej kreatywności i tupetu, które sobą reprezentował. W szczytowym momencie kariery był piętnastym najlepszym szachistą świata. Jego problemy szachowe charakteryzuje pomysłowość i dowcipność, o czym możecie się zaraz sami przekonać.

Czytaj dalej Szachowe kompozycje Sama Loyda cz. 1